Reklama
 
Blog | Slavomir Kallados

Další muslimské nepokoje v Itálii. (29.5. 2053)

Pár minut před pátou hodinou ranní dnes došlo k dalším občanským nepokojům na městských hranicích Vatikánu. Dle agentury Reuters byl příčinou nepokojů jindy běžný první Azán z Benátské čtvrté mešity. Muezzín Ajch Šarich však překvapivě odstoupil od smíšených azánů, na kterých se dohodli společně sunitsko- šítští předtavitelé v r. 2047.

 

Jako první byl totiž zařazen sunnitský Azán „As-salátu hajru mina-n-nawm“ (Modlitba je lepší, než spánek). To údajně popudilo šítskou menšinu, která je v Benátkách prozatím majoritně rozšířena a došlo k nepokojům, které si prozatím dle neoficiálních zdrojů vyžádali 5 mrtvých, a více než tři desítky zraněných.

Podle vyjádření představitele Mohammeda al Sachriho (Sunnité) však k narušení křehké dohody z r. 2047 nedošlo. „My Šité jsme svobodní lidé. Jako jediní praví muslimové máme právo ve vyjimečných situacích zvolit si svůj postup.“ doplnil vyjádření Sachri. Vůdce sunnitů z druhé Vatikánské zóny Jamm Ischar Mozi se odmítl k celé situaci vyjadřovat. Ze zdroje blízkému sunnitskému vůdci však agentura Reuters získala informace o plánovaném silovém řešení.

Situace nenechala chladného ani 266. papeže Vatikánského Jana Pavla III. V oficiálním prohlášení uvedl, že zvyšujicí se agrese sunitsko- šítských nepokojů se dotýká nejen muslimů, ale všech svobodných lidí a je nutné jí čelit všemi mírovými prostředky.

Reklama

Za poslední měsíc se jednalo již o třetí nepokoje, které si vyžádaly oběti na životech. Některé zdroje tvrdí, že konflikty jsou úmyslně vyvolávané, aby se odpoutala pozornost od mírové konference v Ankaře. Jedním z cílů konference je diplomatická dohoda mezi křesťany a muslimy v Evropě. Dohoda která by měla jasně vymezit práva i povinnosti jednotlivých skupin však není positivně přijímána zejména katolickými a islámskými extremisty. 

Že je to sci-fi? Kdo ví… možná že ano. Já myslím, že je to spíš vize společnosti, která nedokázala čelit Islámské expanzi. Tato expanze je dle mého názoru nevyhnutelná. Není to nic jiného, než přirozený vývoj. Různá hnutí a společnosti byla vždy nahrazována jinými. Ne vždy lepšími, ne vždy horšími. Beru to pouze jako konstatování stavu. Na nás však je, abychom hledali cesty, které nám umožní „vejít se na jednu“. Nejen západní země podlehnou této expanzi.

Stejně tak jako po pár set, nebo tisících letech podlehne zase Islámská společnost dalšímu hnutí- atak až do konce světa.

Rozšiřující se xenofobie, anebo jen „demokratické hájení názoru“, že Islám ubíjí Evropu beru jako irelevantní tlachání. To jakým způsobem se bude vývoj ubírat je jasné. Na nás všech se však pozná vyspělost podle toho „jak to uhrajeme“. Opravdu vyspělá společnost dokáže ustát takové změny bez toho aby se připravila absolutně o svou kulturu. To je však možné pouze budeme- li hledat cestu dohody, cestu míru, cestu tolerance. Demokratickou cestu. Uchylování k odporu poukazuje pouze na marný boj, který díky své nenávisti neumožní dialog.

 

 


Dodatek: Diskuzi povoluji, abychom mohli diskutovat o obsahu článku. Ten je pro mě prioritou. Pokud je pro kohokoli důležitější gramatická stránka, nebo něco jiného netýkají se přímo obsahu- nechť prosím přejde k jinému článku. Na reakce off- topic nebudu regovat. Děkuji.