Reklama
 
Blog | Slavomir Kallados

Vzestup populisticke demagogie, aneb podporuji Trumpa a Putina

Myslim, ze hlavnim duvodem vzestupu techto az extremisticky populistickych zastupcu jsme prave my a nase tlachani o demokracii. My totiz o demokracii pouze mluvime, ale uz ji nezijeme.

 

Mozna jsem vybral trochu extremni nadpis, ale uprimne… jak rekla pred chvili Madelaine Olbright v zivem prenosu rozhovour na UK: Rating- Sledovanost je to, co urcuje trend.

Behem vyse zmineneho prenosu mne zaujala otazka, ktera se tykala nebezpeci vzestupu agresivni populisticke demagogie „ne“jen v Evrope. Bohuzel jsem se s odpovedi ne uplne ztotoznil.

Myslim, ze hlavnim duvodem vzestupu techto az extremisticky populistickych zastupcu jsme prave my a nase tlachani o demokracii. My totiz o demokracii pouze mluvime, ale uz ji nezijeme. To je sama pravda a laska zvitezi nad….. ale nedej Buh, aby to rekl nekdo koho nemame radi. Cim dal vice mam pocit, ze nez abychom diskutovali- tak spis jen hledame proste partu se stejnym nazorem. Skupinu ke ktere se jednoduse pripojime a zanadavame (nabo „zalaskarime“) spolecne. Brainstorming a hledani reseni pomoci spolecne konfrontace se nekona. Efektivita a produktivita je tatam.

Neustale prijimani a podporovani bilateralniho vnimani sveta se stalo nasim dennim chlebem. Doba, kdy zivot nebyl cernobily je dobou davnou minulou.

  1. USA/EU ws. Rusko/Cina
  2. Chudy ws. Bohaty
  3. Dobry ws. Spatny
  4. Zeman ws. Zbytek sveta

Asi jsem opravdu rusky agent provokater, ale nemohu si pomoct a vidim svet proste stale „nekde mezi“. Nelibi se mi, kdyz mne nekdo stale nuti si vybrat.

Pokud u mne v noci zazvoni nejlepsi kamarad s tim, ze potrebuje schovat telo manzelky kdesi v lese- tak zavolam policii. Udelam to, co verim ze je spravne. Zaroven ho ale mohu navstevovat ve vezeni a neni nutne ukoncovat nase pratelstvi v ohledu na nekonecne mnozstvi promennych. V soucasnem trendu bych si ale mel vybrat. A to ja nechci.

Ani jeden z vedoucich dvou kandidatu na prezidenta USA nebyl mym favoritem, ale pokud bych si mel vybirat- pak by to byl Trump.

Proc? Mam mnoho duvodu, ale ty nejsou podstatne. Podstatne je, ze je to muj nazor a nikomu ho nenutim. Samozrejme se take ptam, co presne se bude nyni dit, ale zaroven vim, ze to nema s kampani nic spolecneho. Prezidenstka kampan v USA je uplne jinak koncipovana, nez kampane jak je zname my.

Prezidenstka kampan v USA je Show a nerika nic o tom, co se bude skutecne dit.

 Je to podobne jako kampane unas. Pokud bychom pocitali s tim, ze nasi voleni zastupci dodrzi sliby z Billboardu, nemeli bychom po vyvozeni dusledku koho volit. Zrovna u Cechu bych ocekaval naivitu o dost mensi. 

Podobne je to s Putinem.

Nemusim ho milovat a nemusim s nim ve vsem souhlasit. Pokud bych mel ale premyslet o tom, zda-li je dobry prezident… verim ze ano. Ze mozna jen pro Rusko? No a co? Je to Rusky prezident- pro koho by mel byt „ ten nejlepsi“? Pokud jsou zde veci, ktere se nam na Putinovy a soucasne politicke situaci nelibi- meli bychom to resit.

Skutecne budete ale resit konflikt se svym partnerem tim, ze ho zkritizujete?

 Kritika bez diskuze je neefektivni a nikdy nic neprinese. Soucasna studena valka mezi Ruskem a zbytkem sveta zacina byt otravnou a neprinasi nikomu nic. Smutne je, ze posledni dobou mam cim dal mene pocit- ze by snad nekdo neco resit chtel. To jsem opravdu jediny, kdo by byl rad za konstruktivni zmeny? Nic moc. Nejak mam pocit, ze se lide spokojili s vyberem te ci one strany a spolecnem tlachani. Aby jsme ale konstruktivne resili vznikle situace- o tom ani vidu ani slechu.

Konfrontujme pratele a diskutujme s neprateli.

 Svet neni cernobily.

 

Omluvte prosim diakritiku, ma klavesnice neni ceska.

 

 

 

Reklama