Reklama
 
Blog | Slavomir Kallados

filosofie,.. politika… účelovost… mrtvé děti…

Každopádně o jeden život méně a mnoho dalších zničených. S prominutím smrt je prostě svině! Není s ní jednoduché žít.

 

Tak se neustále horlivě diskutuje o tom, jestli naši nejmenovaní pseudobojovníci za svobodu byli vrazi, nebo ne. A já byl naivka vychován v tom, že vražda je prostě vražda. Můžeme se bavit o rozdílu, mezi vraždou a zabitím, ale proč z toho dělat něco víc? Dnes a denně umírají lidé za mnohem menší i větší cíle a my neděláme nic jiného, než kastujeme jaká že ta smrt byla důležitější.

Otázka bratří Mašínů se rozléhá internetem a sociálními sítěmi pomalu víc, než boty Lady Gaga. To člověka už přinutí trochu se zamyslet. Diskutují historici, diskutují politici- diskutuje každý. Páč kdo nediskutuje- jako když není. Osudy našich historických celebrit ( díky bohu se tam nějaké objevily) krájí společnost na skupinky pacifistů, militaristů, Machiavellistů a v neposlední řadě PR zástupců v každé knajpě. Jedni je mají za hrdiny, druzí za vrahy. Jedni je oslavují, druzí zavrhují. 

Mě zaujal trochu jiný pohled na věc. Nejmenovaný soused, stár cirka 45 let, který většinu svého života strávil jako řidič 40t. nákladního vozu rozmašíroval druhému sousedovi dítě před domem. Vyjížděl ráno do práce jako posledních 20 let. Pod kola se mu bohužel zapletla sedmiletá holčička. Zraněním na místě podlehla. 

Žádná velké ceremonie se nekonají. Otec holčičky se z malého okna v kuchyni jen dívá na dvorek, kde je velká červená skvrna. Když vyjde ven podívat se co se stalo- přidá se k němu soused řidič. Idylické běžné ranní setkání na dvorku a potřesení rukou před začátkem nového dne se mění v jistě nejhorší ráno, které oba zažili. Řidič klečí zdrcený u kola, které právě vzalo jeden život, a otec oběti, který neví co dělat.

Reklama

 

To bohužel není fikce, ale asi týden stará událost zde v sousedství. Myslíte, že někdo nyní řeší, jaká smrt je důležitější, jaké byly důvody, kdo je vinnen? Měl snad otec dceru více hlídat? Měl snad řidič dávat větší pozor? Nemělo být prostranství před domem lépe zajištěno? Asi ano. 

Každopádně o jeden život méně a mnoho dalších zničených. S prominutím smrt je prostě svině! Není s ní jednoduché žít. 

Dávat někomu vyznamenání za to, že ukončil život někoho jiného je tristní porušení základních morálních hodnot. Je mi absolutně jedno jaké byly důvody, které k tomu vedly. Každý člověk, který úmyslně zabije tak dělá z nějakého důvodu a vražda je stále vraždou. Momentální politická či jiná situace krom té přímo životní v té jedné konkrétní chvíli nehraje roli.

 

___ Na anonymni nevychovance a offtopic v diskuzi nebudu reagovat. Dekuji za pochopeni.