Reklama
 
Blog | Slavomir Kallados

Slavny stary kontinente… jdi se bodnout!

Otevreny dopis Reka Evropanum. O soucasnem vyvoji v Evrope vi asi kazdy. Verim, ze i lide s politikou bezne nijak zvlast nedotknuti nyní obcas o situaci zapremysli. Evropa je v koncich. Nekdo rika, ze ma nejhorsi za sebou. Nekdo rika, ze to nejhorsi teprve prijde. Jedine, cim si ale vsak muzeme byt jisti je, ze soucasny vyhroceny stav bude zcela jiste vyzadovat nejake rozuzleni.

Prej jsme si zili na dluh a ted mame setrit. 

To je fraska. Jo zili jsme si na dluh- ostatne jako vsichni. Celej svet zije na dluh, cela Evropa zije na dluh. Soucet vsech dluhu na svete je 10x vyssi, nez HDP vsech statu dohromady– no je tohle normalni? A co jsme asi meli delat? Myslite, ze sem nekdo chodil, vystupoval v televizi, nebo v radiu a rikal, jak jsme zadluzeny a ze bychom to meli zmenit? Nic. To se jen vsude v televizi predhaneli jak Evropa dava na prdel Cine a USA. Obycejnej clovek se o politiku nestara. Dela si svoji praci, koupi si auto, nebo byt. Obcas koupi nejakej darek detem, nebo manzelce. Normalne vydelavam, vsechno platim vcas. Nevidim duvod proc bych si nevzal hypoteku a nebydlel proste ve vlastnim. Nedela to tak snad kazdy?

 

Prej jsme byli moc socialni.

Kde je asi ta hranice socialna? Copak jsme nekdo tusil, kolik na to mame penez? A jak si jako mam rict, co je jeste socialni a co je vyhazovani penez. Je snad nekde nejaka prirucka? Pulka veci, co tu my mame nemaji treba v Nemecku. Tamhle na Ukrajine zas nemaji pulku veci, ktere maji v Polsku. Kdyz je kazdej tak chytrej a umi hrozne dobre pocitat, tak at mi ve svy vlastni zemi spocita- co je jakoze socialni, a co je vyhazovani penez. Rad si to prectu.

Reklama

 

Ze prej jsme si meli hlidat dluh a uroky.

To vedelo tak mozna tech par nahore a slus. Nekde na internetu jsem cetl, ze jsme tupci, ze jsme si to prej meli hlidat a ne jenom verit politikum. Tak tohohle kripla bych chtel potkat, co to napsal. Jak si to asi ja mel hlidat?! Vzdyt to neuhlidala ani slavna evropska komise, kdyz nas prijimali do unie. Po vsech kontrolach a supertestech vubec nezjistili, ze je kasa prazdna. Jak to mam pak asi cmuchat ja, jako obcan? Ja nejsem zadna celebrita z Brusselu. To kvuli tem blbcum nahore ja ted mam detem davat suchej chleba?!

 

A ted prej mame setrit a snizovat ty socialni prezitky.

Jasne ze musime setrit, ostatne jako vsichni. Ale co po nas jako ta zatracena Evropa chce ted a hned?! Vite kolik ted stoji litr benzinu? Je to 1,94 Euro. Predtim, nez se tohle vsechno rozjelo, tak stalo necelych 1,30 Euro. A jak mam jako s timhle jeste usetrit? To mam odejit z prace, protoze nemam na benzin na dojizdeni? Nebo si mam najit jinou praci? Ted s vic nez 20% nezamestnanosti? Jasne, to si budu moct jeste vybirat. To mam doma manzelce a detem rict, ze na vylet o vikendu pujdeme pesky? To jim klidne reknu, ale jak jim reknu ze uz nemame na najem teda nevim.

Najem se za posledni rok zvednul skoro o 20%. To je jediny co tak nejak sedi. Zhruba o tolik mi totiz ubrali na vyplate. No jo to jsou ty statni zamestnanci vyzrani.

Mel jsem se vykaslat na praci ucitele a radsi prodavat hamburgery… lidi budou muset jist furt.

Preci jen jsem na tom byl trochu lepe, nez nekteri moji kolegove. Nedivim se, ze jsou ted lidi nastvany a bude to mnohem horsi. Ja si jeste treba nekde nejak privydelam, ale co maj delat duchodci, nebo samostatny matky s detma? To maj doma vychovavat tri deti a pak jeste v noci se nekde kur*it?

 

Prej se nam tu zveda podpora extremismu.

No a cemu se jako divit. Kdyz cloveka nastvete- je to spatny. Kdyz mu sahnete ale na zakladni zivotni hodnoty a ponizite ho- pak uz si ale vopravdu koledujete o pruser. Mysli si snad chytraci v Evrope, ze jsme banda magoru? Nejsme. Jsme uplne normalni lidi, ktery dojeli ted na to, na co dojede cela Evropa trochu pozdeji. Magoru komunistickej a nackovskejch si nikdo nevsimal. Alespon ne hodne. Jsou prece v kazdy zemi nejaky takovy mamlasove. Jenomze kdyz do cloveka parkrat kopnete a zacne bejt zoufalej- chytne se kazdyho stebla a je mu jedno jestli jde z prava, nebo z leva. Jak myslite, ze vznikaji obcanske, nebo i dokonce svetove valky? Je to prave ze zoufalstvi lidi rozdmychaneho politikou. Pokud vam zacnou dochazet penize na zakladni veci jako jidlo, najem- benzin- zacnete bejt radi i za spatny reseni.- nez zadny reseni. Srbove a Chorvati proti sobe nemeli nic- dokud je politici nepostavili proti sobe. Stejne tak s zidama v Nemecku se zilo roky a roky, dokud holt nezacal byt hlad a nejakej blb neprisel s tim, ze je to kvuli nim.

 

At si prosim cela slavna Evropa trhne nohou. Pred krizi jsem vydelaval 1400 Euro cistyho. Dnes mam 900 Euro. Do toho se zvedli ceny skoro o 30% a najmy v prumeru o 20%. A prej jsme jeste furt moc vyzrany a meli bychom skemrat o pujcku z unie. O nic skemrat nebudeme. V situaci jako jsme my, muze byt jakakoliv zeme a zanedlouho v ni bude cela Evropa. Jako ubirat z neceho je logicky, ale nikdy nesahejte lidem na jejich minimum. Tohle ze jsou usporny opatreni?! To jsou likvidacni opatreni. Jen at prijde nejakej chytrak z Nemecka, nebo Francie otevirat si hubu o setreni. Poslu ho k mym rodicum, ktery jsou oba v duchodu. Predtim meli jeden celej duchod na najem a poplatky a z druhyho zili. Ted zaplati najem a poplatky a se zbytkem jim musime pomoct. Tem muzou jit vysvetlovat, jak se ma zacit setrit.

 

Kyros 36 let Atheny.

 

— Cely pribeh je volnou prezentaci nazoru jednoho reckeho ucitele, ktery v Patek 18.6. 2012 mluvil jako host v poradu na Radiu SWR I BW. Slouzi pouze pro nastin i jineho, nez dost mozna v dnesni dobe standardizovaneho a masoveho nazoru.  —